Despre noi

Teatrul Victoriei, aflat pe strada cu același nume din Pitești, funcționează în fosta sală a cinematografului Sebastian Papaiani.

Sala teatrului are o istorie bogată. A fost înființată în anul 1912 în sediul Băncii Populare, sub denumirea Sala Aquila, și s-a aflat în proprietatea lui Constantin Mircea.

În anul 1930, la Cinematograful Aquila a rulat filmul „Venea o moară pe Siret”, realizat de regizorul german Martin Berger după romanul lui Mihail Sadoveanu, dar din care s-au păstrat „doar titlul și numele câtorva personaje”.

La începutul anilor 30, cinematograful, cel mai mare și modern din oraș, devine și profitabil, astfel încât, în aprilie 1931, aflăm de la istoricul Petre Popa, este inaugurată proiectarea filmelor cu „aparat sonor, unicul din țară, producția Casei «Gaumont» din Paris, tip 1931, prezentând publicului un spectacol egal celui din București.”

La 6 martie 1948, la Sala „Aquila” se deschide, cu stagiune permanentă, Teatrul Muncitoresc (ulterior, Teatrul de Stat). Așa se face că aici se jucau și spectacole de teatru, dar se difuzau și filme.

In anul 1959 are loc rebotezarea cinematografului, din „Aquila” (cunoscut așa vreme de 47 de ani), în „Modern”.

După 54 de ani, la 1 martie 2013, Modern își schimbă iar denumirea în „Sebastian Papaiani”. S-a dorit redenumirea cinematografului, care o ducea tot mai greu după 1990, ca și omagierea celui mai mare actor pe care Piteștiul l-a dat țării.

După 107 ani de la înființarea sălii Aquila, cinematograful Papaiani a fost închis iar acum se află aici Teatrul Victoriei.

Intrare Teatrul Victoriei | Teatrul Victoriei
Sala Teatrului Victoriei | Teatrul Victoriei
Intrarea Teatrul Victoriei
Vedere scenă | Teatrul Victoriei